Bingohistoria

Bingo är ett spel som varit med länge, har gamla anor och är absolut inget nytt fenomen, även om det kan kännas så när man ser allt reklam som finns för bingosajterna på nätet. Utan spelets ursprung kan man faktiskt spåra så långt bak i tiden som till 1500-talet. Enligt forskare så är bingo en variant av det gamla lottospelet ”La Giuoco del Lotto D’Italia” från Italien som fortfarande spelas där. Det var denna italienska lottoversion som sedan spred sig vidare till Frankrike på 1700-talet och där blev kallat för Le Lotto. Denna franska version är det som vi svenskar idag kallar för Lotto.

Under 1850-talet är det många som känner till att det i Tyskland användes en variant av Lotto för att lära skolbarn multiplikationstabellen, historia, stavning och djurnamn. Lottospelet som kom att bli våra dagars Bingo spelades på marknader och karnevaler i USA där man kallade det Beano.

Sverige och bingon

Spelet Lotto kom till Sverige på 1700-talet, alltså samtidigt som det spred sig i övriga Europa men versionen som kallas Bingo landade inte här förrän på 1960-talet. Då var det en skånsk idrottsförening som hämtade spelet i Danmark, de kom på den briljanta idén att de kunde anordna bingospel för att tjäna in pengar till klubben. Och än idag är bingon ett spel som det svenska idrottslivet skulle få svårt att klara sig utan.

I Sverige så brukar man säga att bingon hade sin storhetstid under 1990-talet eftersom det var då TV-programmet BingoLotto slog igenom ordentligt. Men jag skulle vilja påstå att det egentligen är nu som är bingons storhetstid, detta eftersom svenska folket nu spelar bingo som aldrig förr på Internet. Visst spelar man fortfarande bingo i bingohallar men det är inte riktigt lika populärt som att spela på nätet. Det finns ca 100 stycken aktiva bingohallar i Sverige idag och folk spelar där fortfarande, men det är verkligen nätet som är den största bingomarknaden idag. Bingo online har en helt egen industri och omsätter flera miljoner om inte miljarder kronor om året.